Ortak konut kredisinin RİSK tarafı var mı?

Ortak konut kredisinin RİSK tarafı var mı?
En az 2 kişi en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut kredisi kullanarak bir nevi konutu hisseli olarak almaları sağlanıyor. Ortak konut kredisi çekmeyi düşünen vatandaşların aklında tek bir soru işareti var. Ortak konut kredisinin RİSKİ var mı?

Artan borçlanma maliyetleri nedeniyle konut kredisi kullanımı düşerken bir kamu bankası "ortak konut kredisi" kampanyası başlattı. Bu sistem en az iki en fazla beş kişinin bir araya gelerek konut kredisi kullanmasını ve konutu hisseli olarak almasını sağlıyor.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı bu kredi modelinin özellikle ipotekli satışlardaki düşüşe dikkat çekerek krediye erişimin ne kadar sınırlı olduğunun altını çiziyor. Ortak konut kredisinde her bir kişinin kredi çekme zorunluluğu olmamakla birlikte finansal durumlarının kredi taksitlerini ödeyebilecek seviyede olması gerekiyor.

SPK lisanslı firmalar tarafından değerlendirilen taşınmazlar BDDK tarafından belirlenen kredi sınırlarına tabii tutuluyor. Ortak konut kredisi aile bireylerinin birbirine destek olarak konut sahibi olmasını kolaylaştırırken kredi ödemelerinde bir aksaklık yaşanması durumunda diğer ortakların bakiye ödemesi gerektiği ve kredi skorlarının olumsuz etkilenebileceği riskleri de barındırıyor.