Eğitimde yürek burkan istatistik! Tam 754 milyon kişi de yok!

Eğitimde yürek burkan istatistik! Tam 754 milyon kişi de yok!
Milli Eğitim Bakanlığı örgün eğitim faaliyetlerinde yeni kararlar almaya devam ederken toplumda arka planda kalan bir detay gözden kaçıyor. Eğitimde yürek burkan o istatistik dünya çapında tam 754 milyon kişiyi hedef alıyor.

Okullaşma oranının her geçen gün artması var olan gerçeği göz ardı etmeye sebep olmamalı. Geçmişten günümüze 81 ilde her ilde, ilçede ve köyde okullaşmayı artırabilmek amacıyla yapılan faaliyetler ne kadar yeterli oluyor?

Birleşmiş Milletler eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün verilerine göre dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon kişinin okuma yazma bilmediği ortaya çıkarıldı. Bu sayıda 250 milyon çocuğun temel okuryazarlık becerilerini edinemediği fark edildi. 15 yaş üzerindeki erkeklerde okuryazarlık oranının %90 olduğu kadınlarda ise %82,7 olduğu fark edildi.

Yürek Burkan Tablo!

Türkiye geneline indirgendiğinde bu durum oldukça vahim sonuçları ortaya çıkardı. 6 yaş üzerindeki nüfusun %85,7'si okuma yazma biliyor ancak %7,7'si okuma yazma bilmiyor. Geriye kalan %6,6'lık kısmın okul yazar durumu net olarak bilinemiyor.

Şimdi de 2008 ve 2023 yılları arasında yapılan bir istatistik bilgiye bakalım. Ulusal Eğitim İstatistikleri TÜİK verilerine göre 2008 yılında 6 yaş ve üzeri nüfusta okuma yazma bilenlerin oranı %91,8 iken 2023 yılında bu rakam %97,6'ya ulaştı. 2008-2023 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı %86,9 iken %96,0'a kadar yükseldi. Erkeklerde ise %96,7 iken %99,2'ye yükseldi.

Öğretmen Meb / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.