Üniversite adaylarına müthiş YKS önerileri 2025
YKS ne zaman yapılacak ve başvuru tarihleri nelerdir?
Söz konusu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde uygulanacak. Başvuru süreci 3 Mart 2025'te sona erecek. Geç başvuru fırsatı ise 11-13 Mart tarihleri arasında sunulacak ve bu durumda ödenecek sınav ücreti %50 daha fazla olacak.
Bu yıl hukuk fakültesi tercihi yapmak isteyenler için herhangi bir değişiklik var mı?
Bahse konu tercihlerde büyük bir farklılık söz konusu. 2024 yılında hukuk fakültesine yerleşim için gerekli olan başarı sırası 125 bin iken 2025 itibariyle bu sınır 100 bine düşürüldü. Bu nedenle hukuk hedefleyen adayların daha fazla net yapması ve performanslarını arttırması gerekecek.
Başarı sıralaması uygulaması diğer bölümler için aynı mı kalacak?
Öte yandan tıp fakülteleri için 50 bin başarı sırası kuralının değişmediği belirtildi. Ayrıca 34 yaş üstü kadınlar ve depremzede adaylar için ayrılan ek kontenjan uygulaması bu yıl da devam edecek.
Adaylar sınav hazırlık dönemini daha verimli nasıl geçirebilir?
Söz konusu sınav hazırlık sürecinde adaylar ilk dönemi verimli kullanamadıklarını düşünseler bile ikinci dönemi yeni bir başlangıç olarak değerlendirebilirler. Konuları tespit edip eksik noktaları belirleyerek bunları kapatmaya odaklanmalı ve motivasyonlarını kaybetmemeliler.
Sınav için soru çözümü neden önemlidir?
Bahse konu sınavda başarılı olabilmek için soru çözmeye ağırlık vermek kadar ders anlatımını dikkatle dinlemek de çok önemlidir. İyi bir kavrayış olmadan yapılan soru çözümü yetersiz kalabilir. Aynı zamanda anlaşılamayan soruları fazla bekletmeden bir uzmana sormak eksikliklerin daha hızlı giderilmesini sağlayacaktır.
Geçmiş yıllara ait soruları çalışmak gerekli midir?
Öte yandan önceki yıllara ait çıkmış soruların detaylı incelenmesi soru tarzlarına alışkanlık kazanmayı sağlar. Adayların özellikle iki haftada bir olmak üzere TYT ve AYT deneme sınavları çözmeleri gerçek sınavdaki başarılarına olumlu katkı sağlayacaktır.
Zaman kontrolü için nasıl bir yol izlenmelidir?
Söz konusu YKS'de zaman yönetimi kritik bir faktördür. Adayların özellikle TYT oturumunda süreyi doğru kullanabilmeleri için deneme sınavlarında zamana uyum sağlamaları önemlidir. Deneme sınavları esnasında sınav bölünmemeli dış faktörler minimize edilmelidir.
Belli derslere daha fazla ağırlık vermek doğru mu?
Bahse konu sınavda her sorunun büyük önemi vardır. Bu nedenle dersler arası dengenin iyi kurulması gerekmektedir. Adayların tüm dersleri kapsayan planlı ve dengeli bir program oluşturmaları sınav başarılarını artıracak bir yaklaşım olacaktır.
Okul ve kurs desteği almak sınav hazırlığına katkı sağlar mı?
Söz konusu eğitim desteği adayların konu eksiklerini gidermelerine yardımcı olur. Bu nedenle okulda ya da kurslarda verilen etütlerden faydalanmak konuların daha iyi pekinleşmesini sağlayacaktır. Sadece video anlatımlarına bağlı kalmadan bizzat öğretmen desteği almak daha etkili bir çalışma yöntemidir.
Beslenme ve uyku düzeni sınav performansını etkiler mi?
Öte yandan sağlıklı beslenme ve düzenli uyku adayların zihinsel ve fiziksel olarak daha dinç olmalarını sağlar. Düzenli bir uyku rutini oluşturmak odaklanmayı artırabilir ve sınav kaygısını azaltabilir.
Sınav stresini azaltmak için ne yapılmalı?
Bahse konu sınav hakkında olumsuz düşünceler yoğunlaşırsa kaygının artması kaçınılmaz olabilir. Adaylar sınavı başarıyla geçebileceklerine inanmalı olumlu düşünmeye odaklanmalıdır.
Öğretmen MEB / ÖZEL HABER
Kaynak:Haber Merkezi
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.