Mandalina yıkanır mı? Mandalina yıkanmadan yenir mi?
Kış aylarının sevilen meyvesi mandalina, lezzeti ve aromasıyla sofralarımızı süslerken, tüketim öncesi yıkanması gerekip gerekmediği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.
Kış ayının şampiyonu Mandalina yıkanır mı? Mandalina yıkanmadan yenir mi?
Severek kür yapıp tükettiğimiz Mandalina kabukları, tarım sürecinde kullanılan pestisitler ve çevresel kirleticilere maruz kalabilmektedir. Bu sebeple, tüketim öncesinde yıkanması sağlık açısından oldukça önemlidir. Özellikle de kabuğunu kullanmayı planlıyorsanız, iyice yıkamanız daha da önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir başka husus yıkama işlemi sırasında kabuktaki doğal yağların bir kısmı kaybolabilir, bu da meyvenin aromasını etkileyecektir bunu unutmayın.
Mandalinanın Doğru Yıkama Yöntemi Nasıl Olmalı?
Alanında uzmanlar, pestisit kalıntılarını gidermek için meyve ve sebzelerin karbonatlı suda yıkanmasını önermektedir. 1 litre suya 10 gram karbonat ekleyerek hazırlanan çözelti içinde mandalinaları en az 8 dakika bekletmek, kalıntıların temizlenmesine yardımcı olacaktır. Ardından, temiz suyla durulamak gereklidir. Sirkeli suyun ise pestisitleri temizlemede etkili olmadığı açıklamaktadırlar.
Evde mandalinaları tüketmeden önce yıkamak, sağlık açısından faydalıdır ve olası zararlı kalıntıları uzaklaştırır. Öte yandan yıkama işlemi meyvenin doğal aromasını bir miktar azaltabilir. Bu nedenle, kabuğunu tüketmeyi planlıyorsanız veya hijyen konusunda hassassanız, yıkama işlemini uygulamanız önerilmektedir.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.