YÖK önemli duyuru yaptı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan yeni düzenlemelerle açık öğretim sistemi, daha önce örgün eğitimin bir alternatifi olmanın ötesine geçiyor. YÖK, açık öğretimin "hayat boyu öğrenme" çerçevesinde yapılandırılacağını ve yükseköğretimdeki payının yüzde 20'lere çekileceğini duyurdu.
Açık öğretimin, uzun yıllar süresince yükseköğretim sisteminde önemli bir yere sahip olması, 1980 sonrası yapılan düzenlemelerle hız kazandı. Söz konusu 2020'de uygulamaya giren düzenlemelerle, dört dönem boyunca kaydını yenilemeyen yaklaşık 2 milyon öğrencinin kaydı silindi.
Bu değişikliklerin ardından, açık öğretimin yükseköğretimdeki oranı 2021’de yüzde 54'ten yüzde 41'e geriledi. Ayrıca, 2024'te "sınavsız ikinci üniversite" uygulamasına yaş sınırı getirildi.
YÖK, açık öğretimi sadece örgün eğitimin bir alternatifi olarak değil, aynı zamanda sürekli eğitim modelinin önemli bir parçası olarak görmekte. Bu değişiklikler, açık öğretimin eğitimdeki işlevinin genişlemesine ve daha fazla birey için fırsatlar sunmasına olanak tanıyacak.
YÖK Başkanı Erol Özvar, bu dönüşümün 2030 hedefleri doğrultusunda şekilleneceğini belirterek açık öğretimin, çalışanlar ve üniversiteye gidemeyenler için beceri kazandırma ve yetkinlik artırma amacıyla yeniden yapılandırıldığını ifade etti.
Özvar’ın açıklamasına göre, açık öğretim öğrencilerinin profilleri de önemli ölçüde değişti. Bugün açık öğretim öğrencilerinin sayısı 3 milyona yaklaşırken, bu öğrencilerin büyük kısmı "ikinci üniversite" kapsamında eğitim alıyor.
Öte yandan açık öğretimin hayat boyu öğrenme misyonunun güçlendiğini ve öncelikli olarak yetişkinlerin beceri açıklarını kapatmaya yönelik bir eğitim modeli olarak değerlendirildiğini gösteriyor.
Öğretmen MEB / ÖZEL HABER
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.