5 Milyon Memurun Ali Yalçın Açmazı

5 Milyon Memurun Ali Yalçın Açmazı
Toplu Sözleşme Masası Kurulurken… Açlık Yoksulluk Sarkastiğindeki 5 Milyon Memurun Ali Yalçın Açmazı

Yıldırım Demirci Toplu Sözleşme Sürecini değerlendirdi.

Yaklaşık olarak 5 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Toplu sözleşme masasında hükumet kanadını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu görevlilerini yani memur ve memur emeklilerini ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın temsil edecek. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde:

2016 ve 2017 Yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme Masasında Hükumet kanadını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik masadaydı.

2018 ve 2019 Yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme Masasında Hükumet kanadını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu masadaydı.

2020 ve 2021 Yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme Masasında Hükumet kanadını temsilen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk masadaydı.

2022 ve 2023 Yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme Masasında Hükumet kanadını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin masadaydı.

2016 yılından bugüne kadar gerçekleşen tüm Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın’dı.

Şimdi 2024 ve 2025 Yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme Masasında Hükumet kanadını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan masada olacak.

Bu Toplu Sözleşme Görüşmelerinde de Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı yine Ali Yalçın olacak.

Son 8 yıllık bir süreci kapsayan 4 Toplu Sözleşme Masasında Hükumeti yani Kamu İşveren Heyetini temsil eden Bakanlar sürekli değişirken kamu görevlilerini bir başka ifadeyle memur ve memur emeklilerini temsil eden isim değişmedi. Memur ve memur emeklileri 2016 yılından bugüne kadar Ali Yalçın’ın temsilinde haklarını aradılar.

2027 yılına kadar ki 4 yıllık süreçte de bu yetki yine Ali Yalçın’da. 7,5 milyon memur ve memur emeklisinin maaşlarını belirleyen Toplu Sözleşmeye 12 yıllık bir süreci kapsayan dönemde imza atma yetkisi her kula nasip olmaz.

Ali Yalçın’ın Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı sıfatıyla masaya oturduğu 4 Toplu Sözleşme Döneminde (3.4.5. ve 6.) memur umduğunu bulamadı. 7. Dönem Toplu Sözleşme Masasına da Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı sıfatıyla yine Ali Yalçın’ın oturacak olması memurlar da ister istemez acaba bu defa da yine yoksulluk sınırının altında bir maaş zammına imza atar mı? Endişesine yol açıyor.

Memur sendikacılığının Toplu Sözleşme Masasında sonuç alamama nedenlerinin başında: Doğrudan eylem yaparak hak arama yerine görsel şovlara dayalı tiyatral etkinlikler ve sosyal medyadan hastag çalışmalarıyla sonuç alma olasılıksızlığının tekrar tekrar deneniyor olması yatıyor.

Sonuç alınamayan yöntemin sürekli denenmesi anlamsız bulunmakla birlikte: Sonuç alamayan temsilcinin yani masanın değişmeyen tek parametresinin değişmiyor olması da ayrıca irdelenmeli.

5 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin açmaza düştüğü nokta: Kendilerini temsilen masaya oturan sendikacıların da tıpkı siyasi partilerde olduğu gibi mevcut işleyiş içinde delege demokrasisiyle genel kurul da değişmesine pek imkân tanınmıyor oluşudur.

Toplu Sözleşmenin sonuçları sayıları sadece 500’ü bulmayan sendika delegesinin değil 7,5 milyonun memurun hayatını etkiliyor. Ama kimin imza atacağına 500 civarı delege karar veriyor.

Kendini Gerçekleştiren Kehanet Olarak Yoksulluk Sınırı Altında Toplu Sözleşme ve Ali Yalçın…

Adeta kendini gerçekleştiren kehanet gibi enflasyon farkı olmasa çok küçük yüzdelik oranlarla imzalanan Toplu Sözleşmelerde elde edilen tarihi kazanımlar! Memur ve memur emeklilerini her defasında sukutuhayale uğratıyor. Kök ücretlerde yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş artışı gerçekleşmeyecekse erdemli bir davranışla emanet sahibine teslim edilerek 5 milyon memurun ve 2,5 milyon memur emeklisinin vebali altında kalınmamalı. Aksi takdirde sürecin taban kayması sonucu kurumsal yıkıma dönüşmesi çok uzak bir ihtimal değil. Bizden hatırlatması…

Sendikaların kongre süreçlerindeki çarpıklıklar bir sonraki yazımızda.

Yıldırım Demirci

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir