Öğretmenlerin de Eğitim Öğretim Tazminatı Artırılmalıdır

Öğretmenlerin de Eğitim Öğretim Tazminatı Artırılmalıdır
Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla uzman öğretmenler ve başöğretmenlere yapılan iyileştirme öğretmenlere de yapılmalıdır.

 14 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ardından Milli Eğitim Bakanlığınca Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yayımlanmış, sendikalar ve öğretmenlerden gelen tepkilere rağmen 19 Kasım 2022'de Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı gerçekleştirilmiş ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde sonuçlar açıklanmıştır.

  Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavına katılan öğretmenlerin çok büyük kısmı 70 puan veya üzerinde puan alarak başarılı olmuş, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan eğitim öğretim tazminatını almaya hak kazanmış ve ilave bir derece ilerlemesine haiz olmuşlardır.

  Bilindiği üzere 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe girecek Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 8. maddesi şöyledir:

 MADDE 8 – (1) 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II – Tazminatlar” kısmının “B – Eğitim, Öğretim Tazminatı” bölümünde yer alan “% 40’ına” ibaresi “% 120’sine” şeklinde, “% 20’sine” ibaresi “% 60’ına” şeklinde değiştirilmiştir.

  Meslek kanununun 8. maddesine göre uzman öğretmenlere ödenen eğitim, öğretim tazminatı oranı %60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim, öğretim tazminatı oranı %120'ye çıkarılmıştır. Bu oranlarla birlikte 2023 yılı Ocak-Haziran dönemi için uzman öğretmenlere yaklaşık 2 bin 500 lira, başöğretmenlere ise yaklaşık 5 bin lira ilave ödeme yapılacaktır. Bu ödemeler her altı aylık zam döneminde artarak, öğretmen-uzman öğretmen, öğretmen-başöğretmen, uzman öğretmen-başöğretmen arasındaki maaş farkı giderek artacaktır.

  Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmenlerin yaklaşık %45'i 10 yıllık çalışma süresini tamamlamamıştır. Dolayısıyla bakanlık kadrolarında bulunan öğretmenlerin yaklaşık yarısını ilave zam, unvan, derece ilerlemesi, ek gösterge gibi konular henüz ilgilendirmemektedir.

  Enflasyonun arttığı, öğretmen maaşının alım gücünün oldukça düştüğü şu dönemde öğretmenlerin eğitim öğretim tazmiat oranı da %40'a çıkarılmalı, en azından maaş farkı çok yüksek meblağlara ulaşmamalı, çalışma barışına katkı sağlamalı ve böylece meslek kanunu tüm öğretmenleri kapsamalıdır.

  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir