Kamuda Atama Yönetmelikleri Mağduriyetler Oluşturmamalı

Kamuda Atama Yönetmelikleri Mağduriyetler Oluşturmamalı
Yönetmeliklere, kılavuzlara, ilan ve duyuru metinlerine; ; “Kamu kurum ve kuruluşlarında memur / sözleşmeli olarak çalışanlar veya bir kadroya yerleştirme işlemi sonucunda atanmaya hak kazanan adaylar, başka bir kurumun ilan edilen kadrolarına başvuruda bulunamazlar.” ibaresi ivedilikle yazılmalıdır.

İlk defa kamu hizmeti görevine atanacaklar hakkında; Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar, Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliği ve bazı kamu kurumların ise iç yönetmelikleri hükümleri doğrultusunda işlem yapılmaktadır. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle İstisnai kadrolar dışında mülakatın kaldırılması, yerinde ve isabetli bir karar olarak kamuda atama bekleyen gençler arasında büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Şimdi ise kamu personel alım yönetmeliklerinde ikinci bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Yönetmeliklerde ve kılavuzlarda; “Kamu kurum ve kuruluşlarında memur / sözleşmeli olarak çalışanlar veya bir kadroya yerleştirme işlemi sonucunda atanmaya hak kazanan adaylar, başka bir kurumun ilan edilen kadrolarına başvuruda bulunamazlar.” ibaresinin olmaması önemli bir eksikliktir.

Duyurularda bir kamu kurumunda çalışan veya atanmaya hak kazanan adayların, başka bir kurumun ilanına başvuru yapamayacağına dair bir sınırlama bulunmaması nedeniyle kamu kurumunun birine yerleşen aday, duyurulan diğer ikinci, üçüncü, hatta dördüncü ilanlara da başvuruda bulunabiliyor. Öyle ki bir adayın dört ayrı kuruma yerleştiği oluyor. Sonuçta bir aday, tek bir kurumda göreve başlayacağından dolayı; gitmeyeceği üç ayrı kurumun hem kadrosunu yakıyor, hem de yerleşecek üç ayrı arkadaşlarına engel oluyor.

Bu durumu sayısal verilerle somutlaştıralım. 2023 yılının ilk çeyreğinde bazı kamu kurumları personel alımları yaptı. Örneğin; Sağlık Bakanlığı KPSS-2022/11 Tercih Kılavuzunda 27 tane inşaat mühendisi istihdamı edileceğini duyurdu. Bu kadroların tamamına adayların yerleştirme işlemleri yapıldı. Ancak sadece 8 aday göreve başladı. Ataması yapılan 19 aday ise duyurulan diğer kamu ilanlarına başvuruda bulunarak başka kurumlara da yerleşti. Görüldüğü üzere, hem Sağlık Bakanlığının 19 inşaat mühendis kadrosu boşta kaldı. Hem de yerleşecek 19 adayın atanması engellendi. Bu tablo diğer kurumlar ve kadrolar için genellendiğinde onlarca kurumun yüzlerce kadrosunun yakıldığı ve yüzlerce adayın yerleşmesi engellenerek diğer adaylar tarafından mağdur edildiği görülmektedir.

6-13 Temmuz 2023 tarihleri arasında KPSS-1 tercih hakkı, hiçbir kamu kurumunda herhangi bir statüde çalışmayan ve ilk defa atanacak adaylara verilmelidir. Kesinlikle herhangi bir kamu kurumunda sözleşmeli pozisyonunda çalışanlara, tercih hakkı verilmemelidir.

Sonuç olarak; kadroların yanmaması ve adayların mağduriyet yaşamaması için ilk defa kamu personel alımı hakkındaki yönetmeliklerine, kılavuz, ilan ve duyuru metinlerine; “Kamu kurum ve kuruluşlarında memur / sözleşmeli olarak çalışanlar veya bir kadroya yerleştirme işlemi sonucunda atanmaya hak kazanan adaylar, başka bir kurumun ilan edilen kadrolarına başvuruda bulunamazlar.” ibaresi mutlak suretle yazılmalıdır.

Yıldırım DEMİRCİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir