TES geliyor emeklilik sistemi değişiyor

TES geliyor emeklilik sistemi değişiyor
Türkiye'deki emeklilik sistemi üzerine var olan tartaşmalar devam ederken emeklilik sistemi üzerine bir yenilik daha geldi. Peki söz konusu yenilik kimleri kapsıyor? İşte detaylar...

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor

Ekonomideki yeni Orta Vadeli Programı'nın (OVP) üç yıllık dönemi kapsayan dikkat çekici unsurlarından biri, Otomatik Katılım Sistemi'nin ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşerek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulması hedefi oldu.

İkinci Basamak Emeklilik Geliyor

İkinci basamak emeklilik sistemi olarak adlandırılan tamamlayıcı emeklilik sistemi 2025'in 4. çeyreğinden itibaren hayata geçirilecek. Söz konusu tamamlayıcı eğitim sistemi devreye girdiğinde işverenler her ay çalıştırdıkları kişilerin maaşlarının %8.33'ünü tazminat olarak söz konusu sisteme yatıracak.

Tamamlayıcı eğitim sistemi içerisine 4/A statüsündeki işçilerin ve 4/C statüsündeki memurların Dahil edilmesi planlanıyor. Ancak 4/B statüsünde bulunan bağ-kur kapsamında değerlendirme yapılmayacağı öngörülmektedir. Söz konusu sistemin getirilmesinin en temel sebebi ise emekli maaşlarının son dönemde yetersiz kalması durumundan kaynaklandığı ifade edilmiştir.

Söz konusu emeklilik modelinin ilerleyen yıllarda yapılacak olan düzenleme ile kamu personeli için de geçerli olması için gerekli çalışmaların yapılacağı belirtilmektedir. Bu kapsamda emekli olan vatandaşlara ödemelerin nasıl yapılacağı ile ilgili ise şimdilik netleşen bir durum yok.

Öğretmen Meb / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.