Z kuşağı trendleri çalışma hayatını etkiledi! İş verenlerin personel tercihleri 50 yaş üstüne kaydı!

Z kuşağı trendleri çalışma hayatını etkiledi! İş verenlerin personel tercihleri 50 yaş üstüne kaydı!
Z kuşağının standart çalışma hayatına adapte olamaması, kendi kuralları ve rahatlığı ile haftada 4 gün, günde 6 saat çalışma istekleri çalışma hayatında yeni bir dönemi başlattı. İş verenler artık genç değil 50 yaş üstü çalışan istiyor.

İş dünyasının düzeni Z kuşağının hibrit ve uzaktan çalışma isteği ile değişiyor. İş dünyasında iş verenlerin tercihi daha çok 50 yaş üstüne kaydı. Çünkü, iş verenler 50 yaş üstü personellerin iş ahlakının daha yüksek olduğunu, Z kuşağı çalışanlarına rehberlik edebildiğini düşünüyor.

Bununla beraber iş dünyasında önemli bir yeri olan deneyim faktörünü karşılayan 50 yaş üstü personeller oluyor. Bu sebeple iş verenler daha çok 50 yaş ve üstü personellerin değerlendirmelerine öncelik veriyor.

İstatistikler dahi değişti...

Mentorluk yeteneğinin Z kuşağına göre daha iyi olması, deneyimlerinin fazla olması bunlarla beraber iş ahlakının ve sadakatlerinin daha fazla olması iş dünyasında yeni bir trend olarak 50 yaş üstü personelleri ön plana çıkardı.

Açıklanan istatistiklere bakıldığında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 Yaşlılar Araştırması'nda yer alan verilere göre, işgücüne katılma oranı yaşlı nüfus için 2019'da yüzde 12 iken 2023'te yüzde 12.2 olarak artış gösterdi.

Yaşlı nüfustaki işsizlik oranının 2019 yılında yüzde 3.1 iken 2023'te 2.7 olduğu görüldü. Aynı zamanda istihdam edilen yaşlı nüfusun sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 57.7'si tarım, yüzde 32.1'i hizmetler, yüzde 7.3'ü sanayi, yüzde 2.8'i ise inşaat sektörü olarak verilere aktarıldı.

Bir başka kaynak olarak OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) verilerine bakıldığı zamanda da Türkiye'de 55-64 yaş grubundaki bireylerin istihdam oranı 2010'da yüzde 29 iken, 2020'de yüzde 35'e yükseldiği görülüyor.

İş dünyasında birçok alanda Z kuşağına göre daha çok avantajları olan 50 yaş üstü personeller tercih edilmeye başlandı. İş dünyası çok fazla talepleri ve öğrenmeye kapalı Z kuşağına yatırım yapmak istemiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.