Temmuz Ayından Sonra Kira Artışı Ne Kadar Olacak? Kiralar En Fazla Ne Kadar Artacak?

Temmuz Ayından Sonra Kira Artışı Ne Kadar Olacak? Kiralar En Fazla Ne Kadar Artacak?
Temmuz ayından sonra kira artışı ne kadar olacak? Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklama ile %25 zam sınırı kaldırılacak. İşte bu aşamadan sonra kiracı ve ev sahibi arasındaki hesaplar karışacak. Arz Talep dengesi değişecek. Peki kiralar en fazla ne kadar artacak?

Temmuz ayından sonra kira artışı ne kadar olacak? Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayı itibari ile %25 kira artış sınırının kaldırılacağını; böyle bir sınırlamaya gerek görmediği açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın sonrasında hem ev sahibi hem de kiracıların aklı karıştı. 2022 Temmuz ayına kadar yaşanan kiracı - ev sahibi arasındaki zam tartışmaları yeniden mi başlayacak?

Temmuz Ayından Sonra Kira Artışı Ne Kadar Olacak?

Temmuz ayından sonra kira artışı ne kadar olacak? 2022 yılında, kiracıların, ev sahipleri karşısında, hızla artan enflasyon rakamları baz alınarak ezilmemeleri adına %25'lik bir artış sınırlaması getirilmişti. Yani kira sözleşmesi yenileneceğinde, kira ücreti maksimum yüzde 25 oranında arttırılabilecekti. Bu uygulama 2024 yılı Temmuz ayı itibari ile sona erecek.

Peki sonrasında kiralara hangi oranda zam yapılacak? İşte bu aşamada, TÜİK tarafından, genellikle her ayın 3'ünde açıklanan, bir önceki ayın enflasyon rakamları devreye girecek. Ve bu rakamlar baz alınarak 12 aylık enflasyon ortalaması, kira artışının üst sınırı olacak.

3 Mayıs'ta TÜİK enflasyon verilerini açıkladığında, 12 aylık enflasyon ortalaması %59.64 olarak belirlendi. Yani eğer şu anda yenilenecek olan bir kira sözleşmesi, %25 sınırı olmasaydı bu rakamdan yenilenecekti. 10.000 TL kira ile oturan kiracının şu anda kira artışı 12.500 TL iken, %25 sınırı olmasaydı 15.964 TL olacaktı.

1 Temmuz 2024 itibari ile geçerli olacak uygulamada ev sahibi - kiracı olayları yine karışacak. kialık ev pazarında boş ev sayısı muhtemelen artacak. Bununla birlikte pek çok ev sahibinin de kira gelirinin az olması dolayısı ile boş bıraktığı evini kiraya vermesi bekleniyor. Kısacası arz - talep dengesi oldukça değişecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.