MEB'den ''Seçimler İle İlgili Erişilebilirlik Çalışmaları'' Yazısı

MEB'den ''Seçimler İle İlgili Erişilebilirlik Çalışmaları'' Yazısı
MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünün ''Seçimler İle İlgili Erişilebilirlik Çalışmaları'' konulu ve 19.02.2024 tarihli yazısı...
İlgi yazılarda, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde seçmenlerin oy kullanmaları amacıyla okullara yerleştirilecek sandıklarda, engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği konu edilmiştir.
İlgi (a) yazıda, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde sandık konulan okulların listesi paylaşılarak, engelli (ortopedik ve görme) erişimine uygun olmayan okulların olması sebebiyle sıkıntılar yaşandığı ve bu seçimlerde de aynı okulların kullanılacağı belirtilerek, ortopedik ve görme engelli seçmenlerin sandıklara erişimini kolaylaştırmak ve rahat oy kullanabilmelerini sağlamak amacıyla, bu seçmenlerin oy kullanacakları sandıkların okulların giriş katına konulması ve okulların bahçe ve bina girişlerinin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi talep edilmiştir.
İlgi (b) yazıda ise bu okullarda yapılacak mevcut durum tespitleri ve erişilebilirlik düzenlemeleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar sıralanarak, tespitler yapılırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca yayımlanan 01.09.2020 tarihli ve 2020/3 sayılı "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi" eki Formların kullanılması, eksikliklerin giderilmesi aşamasında da yine aynı Formlarda ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca yayımlanan Erişilebilirlik Kılavuzunda yer alan ölçütlerden faydalanılması gerektiği belirtilerek, ihtiyaç duyulması halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri ile iletişime geçilerek Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarından teknik destek talep edilebileceği ifade edilmiştir.
İlgi (a) yazı ekindeki listede yer alan okullarda en kısa sürede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 01.09.2020 tarihli ve 2020/3 sayılı Genelgesi dikkate alınarak, bahçe girişinden seçim sandığının bulunduğu alana kadar olan güzergahta mevcut durum tespitleri ve erişilebilirlik düzenlemeleri yapılmalıdır. Bu aşamada;
• Bahçe girişinde kot farkı varsa standartlara uygun rampa olması, merdiven varsa standartlara
uygun özellikte olması,
• Bahçe yolunda kot farkı varsa standartlara uygun rampa bulunması, merdiven varsa standartlara uygun özellikte olması,
• Bina girişinde kot farkı varsa standartlara uygun rampa olması, merdiven varsa standartlara uygun özellikte olması,

• Bina giriş kapılarının temiz geçiş genişliğinin en az 100 cm olması,
• Seçim sandığının bulunduğu alanın erişilebilir olması,
sağlanmalıdır.
Bilgilerinizi ve gereğini arz / rica ederim.

Özcan DUMAN
Bakan a.
Genel Müdür

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.