Konut kredisi kullanmak için hane halkı geliri ne kadar olmalı?

Konut kredisi kullanmak için hane halkı geliri ne kadar olmalı?
Konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlar şimdiden bankaların talep ettiği hane halkı gelir miktarını öğrenmeye çalışıyorlar.

Söz konusu konut satın alma süreci olduğunda kredi faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte ev sahibi olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Türkiye’de konut fiyatları hızla artarken banka kredisi kullanarak ev almak isteyenler için hanehalkı gelirinin ne kadar olması gerektiği merak konusu.

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre il ve ilçe bazında konut fiyatları, kredi oranları ve hanehalkı gelir beklentileri detaylı şekilde analiz edildi.

Mevcut piyasa şartlarında en düşük faiz oranı yüzde 2.79 olarak belirlenirken 120 ay vadeli konut kredisi çekilmesi durumunda hangi şehirde ne kadar hane geliri gerektiği hesaplandı.

Öte yandan, konut değerinin 5 milyon TL’ye kadar olması durumunda yüzde 80, 5-10 milyon TL arası konutlarda ise yüzde 70 oranında kredi kullanılabiliyor. İstanbul’da en düşük konut fiyatları Esenyurt ilçesinde yer alırken burada en ucuz yeni konut için hane gelirinin en az 127 bin TL olması gerekiyor.

Bu rakamın hesaplanmasında, yüzde 80 kredi oranıyla 120 ay vadede aylık ödemenin 51 bin TL’ye denk gelmesi dikkate alındı. İstanbul’da konut almak için en uygun ilçeler arasında Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir öne çıkarken Beşiktaş’ta konut sahibi olmak isteyenlerin aylık gelirinin en az 482 bin TL olması gerekiyor.

Ankara’da ise en düşük konut fiyatlarının bulunduğu Sincan’da hane geliri en az 122 bin TL olmalı. Çankaya ilçesinde bu rakam 188 bin TL seviyesine ulaşıyor. İzmir’de en uygun konut seçeneklerinin bulunduğu Buca ilçesinde hanehalkı geliri en az 130 bin TL olarak belirlenirken en pahalı bölge olan Narlıdere’de en düşük gelir gereksinimi 444 bin TL seviyesinde.

Bahse konu kredi faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle konut kredisi kullanımı oldukça düşük seviyede kalırken geçtiğimiz yıl satılan 1.5 milyon konutun yalnızca yüzde 11’i krediyle alınabildi. Öte yandan, ilk kez ev sahibi olacaklar için özel konut kredisi faiz oranlarının açıklanması bekleniyor.

Kamu tarafından sosyal konut projelerinin artırılması planlanırken özel sektörün de bu projelerde aktif rol alması gündemde. Uzun vadeli kullanım hakkı tapusu gibi yurtdışında uygulanan yeni modellerin Türkiye’de hayata geçirilmesi konut piyasasını hareketlendirebilir. Arzı artırıcı politikaların hızla devreye alınması halinde konut fiyatlarında dengelenme sağlanabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.