Hatay’da sağlıklı bir eğitim öğretim ortamı henüz sağlanmamıştır

Hatay’da sağlıklı bir eğitim öğretim ortamı henüz sağlanmamıştır
TÖB-SEN'den yapılan basın açıklaması...

6 Şubat depremlerinin üzerinden 7 ay geçti. Yıkımın en çok yaşandığı il olan Hatay’ın Eğitim Öğretime hazır olup olmadığı konusunda TÖBSEN olarak bir rapor hazırlamıştık.Fakat daha sonra Merkez Yürütme Kurulu olarak rapor’u basın ve kamuoyu ile paylaşmadan önce okulların açılmasını bekleme kararı aldık.Geçtiğimiz hafta ilkokul ve ana okullar eğitim öğretime başlamıştı.11 Eylül’de tüm okullar ders başı yaptı.Her ne kadar Bakanlık ve valilik sağlıklı bir eğitim öğretim ortamının oluşturulduğu ifade etseler de hala özellikle Antakya ve Defne ilçelerinde her yıkımın çok olması ile beraber bu iki ilçede temiz su ihtiyacının bile karşılanamadığını,bunun yanında barınmadan ,ulaşıma,sağlık hizmetlerine kadar birçok sorunla boğuşan halkın okulların açılması ile birlikte sorunlarına yeni sorunlar eklendiğini söyleyebiliriz.Yaşamın normale dönmediği kentte,öğrencilerin servis sorunu, binaların güvenilirliği sorunu, öğretmenlerin barınma sorunu , öğrencilerin psikolojik durumu gibi daha pek çok sorun karşımıza çıkmaktadır.TÖBSEN olarak sahadan aldığımız bilgileri ve somut görülen sorunları başlıklar altında basın’a ve kamuoyuna sunuyoruz.

-Öğretmenler barınma sorunu yaşamaktadır.

Depremden sonra depremzede öğretmenlere 4 kez atama hakkı tanındı.Hatay’dan giden depremzede öğretmen sayısı oldukça fazla oldu.Bunun yanında hayatını kaybeden öğretmenlerimiz var.Başka il’e tayin yoluyla giden veya hayatını kaybeden öğretmenler yerine özellikle ilk atamadan gelen öğretmenler oldu.Hatay’a dışarıdan gelen öğretmen sayısı 4 bin 465 bu öğretmenlerin bir çoğunun çocuğu var haliyle aile olarak kalacak yerlerinin tahsis edilmesi gerekiyor.Hatay’a ataması yapılan öğretmenlerimiz özellikle Defne ve Antakya ilçelerinde hala kalacak yer bulamadılar.Ayrıca Hatay’da kalan öğretmenlerimizde depremzede ,birçoğunun evi oturulamayacak durumda.Aylar öncesinde Milli Eğitim Müdürlüğü barınma ihtiyacı olan öğretmenlere 4 kez form doldurttu.Bu formları doldurma sebebi öğretmenleri kontenyer kentlere yerleştirmekti.Yaklaşık 6 bin 500 kişi barınma talebinde bulunmuş olmasına rağmen şu ana kadar öğretmenlerimizin çoğu konteynerda yerleştirilmesi olmamıştır.Konteyner kentler oluşturuldu ama öğretmenler oluşturulan konteyner kentlerde yerleşemedi.Okulların açılması ile birlikte öğretmenler çocuklarıyla gelmek zorunda kaldı. Gelen öğretmenlerimiz kalacak yer sorunu yaşamalarından dolayı yardım talep ediyorlar.Bu öğretmenlerimiz Orhanlı’da NATO çadır kent adında bir alana yerleştiriliyor.Geçicide olsa koğuş sistemine göre kalan öğretmenler ailece geldiklerinde kadınlar ve çocuklar bir yerde, erkeklerde farklı bir yerde kalıyorlar.Kampa benzeyen bu yerlerde uzun yemek kuyruklarından tutun,temel ihtiyaçların giderilmesi için sıraya girmek zorunda kalınıyor.Sağlam ev bulmak zor bulunduğunda da 10-15 bin arasında kira ödemek zorunda kalıyorsunuz.

-Okul Binaları Güvenli değil,su ve hijyen sorunuda var ayrıca kamu kurumlarına tahsis edilen sağlam okul binaları hala boşaltılmadı.

Okulların açılma tarihi aylar öncesinden ilan edilmesine rağmen birçok okulda henüz sağlıklı bir eğitim ortamının oluşmadığını söyleyebiliriz. Okulların çoğunda tadilat devam ederken eğitim öğretimde yapılmaya çalışılıyor.Oysa basına yansıtılan tüm okulların hazır olduğudurDepremden sonra Hatay’da okulların yüzde 17’sinin kullanılamaz hale geldiği söylenmişti.Fakat gelinen durumda yıkım bu rakamın çok üstünde.Üstelik geriye kalan binaların durumlarıyla ilgili bir bilgi paylaşılmadı.Bu durumda açılan okullarda ciddi bir tedirginlik yaşanıyor.Antakya ilçesinde birleştirilmenin yapıldığı 189 okul var.Bu okulların yarısından fazlası iyi durumda değil.Sağlam denilen binalarda birleştirilme yoluyla 2 veya 3 okul öğrencileri ders görüyor.İkili öğretim yoluyla yani sabahçı,öğlenci şeklinde eğitimi yapılıyor. Antakya ilçesinde çadırkent ve konteyner kent sayısı 60’a yakın. Bu konteyner kentlerde 18 konteyner okul hazır.Defne ilçesinde sağlam olan 3 tane okul valilik, emniyet olarak kullanılıyor.Antakya ilçesinde de il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri,ysk kaymakamlık gibi kamu kurumları okullarda hizmet veriyor. Defne ilçesinde 9 lisenin 3’ü hasarlı ve kullanılamıyor. Geriye kalan 3 lise Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi, Hatay Valiliği. Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi, İl Emniyet Müdürlüğü olarak; Selim Tevfik Eskiocak Anadolu Lisesi, Defne Kaymakamlığı olarak, Çekmece Şehit Türkmen Anaokulu vilayet karakolu olarak kullanılıyor bu okullardan sadece Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi boşaltılmaya başlandı.Öğrencilere ait olan ve İhtiyacı karşılaması gereken binalar maalesef devlet dairesine dönüştürüldüklerinden dolayı öğrenci ve velilerler zor durumda kalıyor.Öte yandan açılan okullarda hijyen sorunu,su gibi sorunlar yaşanmaktadır.Kimi okullarda ayrıca bekletilip eğitim öğretimin başlamasından sonra tadilat yapılmaya başlandı ,tadilat devam ederken diğer taraftan eğitim öğretim yapılmaktadır.

-Öğretmen ve öğrenciler ulaşım ve servis sorunu yaşamaktadır.

Depremden sonra toplu taşıma tamamen bitti.Konteyner kentlerde yaşayan halk ulaşım sorunu yaşamaktadır.Arabası olmayan öğretmenlerin okullarına gitmeleri çok zor.Arabası olmayan veliler çocuklarını okula gönderemiyor.Deprem öncesi mahallelerindeki okullara giden öğrenciler deprem sonrası birleştirmelere göre belirlenmiş okula gidiyor bu okullarda genellikle uzak okullar oluyor.Eğitim Öğretiminin başlamasıyla servis ihtiyacı öncelikli bir sorun haline geldi.Valilik sadece kontenyer kentlerde olan öğrencileri taşıyacağını belirterek hasarsız veya az hasarlı eve geçen aileleri ve çocuklarını cezalandırmış oldu.Buna rağmen hala öğrenci servis bekliyor.Ne konteyner kentte kalan öğrenciler ne de evlerinde kalan öğrenciler henüz servis ile taşınmış değiller.

Sorun gerçekten çok büyük.Servis olmayınca okula gidemiyorsunuz araba sahibi olan ailelerin sayısı az.Arabalarda en kaz altında kaldı,toplu taşımada yok üstelik saat 7 de başlayan okullara ulaşmak için çok erken uyanmak gerekiyor.Birçok servis arabası enkazda kaldı. Araç sahibi olanlarda akaryakıtın pahalı olmasından dolayı sıkıntı yaşıyor.Özel servislerde çok pahalı depremden önce öğrenci başı 500 TL alan servisler bu yıl 1500-2000 TL talep ediyor. İki çocuğu olan bir aile sade servis’e ayda 4000tl ödemek zorunda kalacak buda ekonomik hayatın felç olduğu Hatay’da geliri olmayan depremzedeye oldukça büyük bir külfet haline dönüşüyor.Bırakın servis ücretini öğrenciye ihtiçlarını karşılayacak herhangi bir destekte yok.Kıratsiye;defter, kalem, ayakkabı alabilecek bir durumda değil.Okulların açılmasıyla birlikte konteyner kentlerden okullarına elektirikli bisiklet,bisiklet veya motorsikletle giden öğrencilerle karşılaştık.Yıkımın olduğu bölgede hem yolların kalabalık olması ve yıkıntılardan dolayı tehlikeli bir durum ortaya çıkıyor.

Öğretmenlerin ulaşım konusundaki durumları da aynı.Arabası olmayan öğretmen de okula gidemiyor.Çocuğu olan öğretmenler çocuklarını bırakacak yer bulamıyorlar üstelik birleştirmelerden dolayı çocuklarını güvenle bırakacakları yerlerden uzaklaşıyor.Bölgeye ilk defa atama yoluyla gelen öğretmenlerin durumu daha da ağır.Okullarına gitmeleri çok zor oluyor.Bu bir iki günlük bir süreç değil bu yüzden öğretmen açısından idare edilecek bir durum da değil. Bu gidişle okul terkleri veya okul devamsızlıkları olacak.Ulaşım sorunu en kısa zamanda ve en acil şekilde çözülmesi gereken bir sorundur.

-Öğreci nakillerinde çözüm üretmek yerine nakil sorunu büyüyür.Bu sorun çözülmez ise okul terki çok yaşanacaktır.

Depremden sonra koşulları kalmaya müsait olmayan, evi yıkılan aileler il dışına çıkmak zorunda kaldı.Bu süreçte gittikleri illerde çocuklarını okullarına kaydetti.Şimdide memeleketlerine dönüş yapıyorlar. Liselerde nakil sistem üzerinden ve ortalama puanı üzerinden olduğundan dolayı lise öğrencilerinin kayıtları çakılı kalıyor.Söz gelimi bir önceki dönemi Mersin’de bitiren öğrenci Hatay’a dönüş yaptığında Hataydaki bir okula gitmek istediğinde sistem onu atamadığı sürece gelemiyor.Buda büyük bir mağduriyet yaratıyor;aileler ya geri dönüyor ya da nakil oluncaya kada çocuğu özel yurda bırakmak zorunda kalıyor.Ortaöğretim nakillerinin deprem bölgesinde sistem dışı yapılması gerekiyor.Böyle devam ederse ya okul terki olacak ya da devamsızlıktan dolayı sınıf tekrarları yaşanacak.

-Öğrencilerin beslenme sorunu yaşıyor, kantin fiyatları çok pahalı.

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların içecek su sorununu çözecek bir adım atılmalıydı.Okulda içecek su alabilecekler mi? Bir şişe su kantinde 5-8 TL.Çocukların çoğu okula harçlık almadan gelmiyor.Çocuklar aç ve susuz bir okul süreci görüyor.Depremzede halk zor durumda ve çocuğuna harçlık verecek durumda değil.Bir tost,simit ,meyve suyu çocuğa lüks gelmiş durumda.Çocuklara okullarda en az 1 öğün yemek ve içecek su sağlanmalıdır.

TÜM ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ SENDİKASI

MERKEZ YÜRÜTME KURULU ADINA

GENEL BAŞKAN DENİZ EZER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.