Memur-Sen’in Çılgın Projesi Kuşadası Konaklarına İPTAL Başvurusu

Emekçinin haklarını savunduğu iddiası ile ortaya çıkan sendikacıların sadece 1 milyon liraya lüks yazlık konut almalarının adı, mülk edinme değil rant edinmedir.

Memur-Sen’e Bağlı Bayındır Memur-Sen Bünyesinde Kurulduğu İddia Edilen Paraf Yapı Kuşadası Marin Panorama Konakları’na İPTAL BAŞVURUSU…

Kamuoyunda “Memur-Sen’den Kuşadası’nda Cennet Gibi Konutlar” ve “MEMUR-SEN’in Çılgın Konut Projesine Birincilik Ödülü... Türkiye’nin Yeni Gündemi: MEMUR-SEN’in Konut Açılımı!” başlıklı haberlerle gündem olan Paraf Yapı Kuşadası Marin Panorama Konakları’nın TOKİ’den alınan arsa ihalesinin iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve TOKİ’ye başvuruda bulunuldu.

Yıldırım Demirci tarafından yapılan başvuruda:

T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞINA,

ANKARA

MEMUR-SEN Konfederasyonuna bağlı Bayındır Memur Sen bünyesinde kurulmuş olan “Paraf Yapı Kooperatifi” Aydın İli, Kuşadası İlçesi, Türkmen Mahallesi, 317 Ada, 347 parselde yer alan arsayı, 05.01.2023 tarihinde, TOKİ’den almış. Bu araziye “MarinPanaroma Konakları” adı verilen 1559 adet Ege Adalar ve deniz manzaralı lüks konsept konut projesi, bir inşaat firması ile imzalanan sözleşmeye göre kat karşılığı yapacak. Sözleşme gereği; 941 daire kooperatifin, 618 daire ise yüklenici firmanın olacak.

Anayasamıza göre güvence altına alınan “mülkiyet hakkı” kapsamında her vatandaşımızın mülk edinme hakkı vardır. Ancak kenar mahalledeki en ucuz daireler 3 milyon, en ucuz yazlık evler 10-15 milyon bandında alınırken; emekçinin haklarını savunduğu iddiası ile ortaya çıkan sendikacıların sadece 1 milyon liraya lüks yazlık konut almalarının adı, mülk edinme değil rant edinmedir.

Sendika üyelerinin konut edinmesine yönelik, kooperatiflerin kurulabileceği hem 4688 sayılı yasada hem de tüzükte belirtilmektedir. Ancak yüz binlerce üyenin başını sokacağı bir evi bile yok iken memurlar maaşlarının 2/3’nü kiraya verdiği bir ortamda, Ege Adalar ve deniz manzaralı lüks yazlık konut projesi 1163 sayılı yasada karşılığı bulunan; “Kooperatifin faaliyeti; kooperatifin amacı ile sınırlı olduğu ve alınacak gayrimenkulün kooperatifin amacına uygun olması gerekir” hükmü ile çelişmektedir.

Yüzbinlerce sendika üyesinin 15-20 bin bandında kira vererek kıt kanaat geçinmek zorunda kaldığı bir ortamda Paraf Yapı Kooperatifinin TOKİ’den aldığı araziye sendikacılara lüks yazlık konut yaptırmaları araziyi amacı dışında kullanılacağının somut belgesidir.

Hazineden TOKİ’ye devredilen arazilerin, amacı dışında kullanıldığında, satışının iptal edileceği mer’i yasaların amir hükmüdür. Konut yapılmak amacıyla konut yapı kooperatiflerine, kooperatif birliklerine veya bu birliklerin oluşturduğu üst birliklere satılan taşınmazların amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde, satılan taşınmazın satış bedelinin faizsiz iade edilerek Hazinece geri alınacağı 4706 sayılı Kanunun 7/B maddesinde belirtilmiştir. Aynı hüküm 313 Sıra No’lu Milli Emlak Genel Tebliği’nde de açıklanmıştır.

Bahse konu olan arazi açık artırma yöntemiyle 05.01 2023 tarihinde Ankara’da yapılan ihaleye tek bir istekli katılmış ve belirlenen fiyatta artış yapmadan almıştır. İhale mevzuatlarının en temel ilkesi, rekabet sağlanması esasıdır. İhaleye tek bir isteklinin katılmış olması yeterli rekabet sağlanamaması sonucu kamu yararı oluşmamıştır.

Anayasamızın 35 maddesinde; “Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.” denilmektedir.

TOKİ’den alınan arazinin amacı dışında kullanılacak olması, ihaleye tek bir isteklinin katılması rekabet ilkesinin ihlal edilmiş olması, ilgili mer’i yasalar ve Anayasamızda karşılığı bulunan kamunun yüksek yararı gereği satışın iptal edilmesi hususunda;

Gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.

29.11.2023

Yıldırım DEMİRCİ


İlk yorum yazan siz olun

UYARI:
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Öğretmenmeb.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sendika Haberleri