Memurun mesai saatinde görev yerinde olmadan mesai sonrası aldığı rapor, 657 sayılı Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve dönemin Devlet Personel Başkanlığı görüşüne göre doğrudan disiplin cezasını gerektirmemektedir.
Kamu personelinin sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna devrine ilişkin Tebliğ'in "sevk işlemleri ve sevk belgesi" başlıklı 2'nci maddesine göre şu hususlar geçerlidir:
Kamu personeli ve aile fertleri, devir tarihinden itibaren kurum tabipliklerini de içeren birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına, sevkli olarak veya doğrudan, T.C. kimlik numarası ve kimlik tespiti için gerekli belgelerle başvurabileceklerdir.
Kamu personeli için hasta yollama kağıdı (hasta sevk kağıdı) düzenlenmeyecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi olan sağlık hizmet sunucuları, müracaat eden kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını belirlemek için T.C. kimlik numarası ve hasta takip numarası/provizyonunu, istisnalar dışında, Sosyal Güvenlik Kurumu bilgi işlem sistemleri üzerinden kontrol edeceklerdir.
Yani memurlar görev yaptıkları ilçelerin dışında almış oldukları sağlık raporlarını ancak ve ancak görev yaptıkları ilçedeki hekimin sevk kararı vermesi halinde alarak izine çevirebilir. Bunun dışında görev yapmış oldukları ilçeden veya söz konusu büyükşehir kapsamındaki ilçelerin devamı niteliğindeki ilçelerden sağlık raporu raporu alabilirler.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı 125'inci maddesinin birinci fıkrasının (C) bendinin (b) alt bendi "özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek" aylıktan kesme; (D) bendinin (b) alt bendi "özürsüz ve kesintisiz 3 - 9 gün göreve gelmemek" kademe ilerlemesinin durdurulması; (E) bendinin (d) bendi "özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek" Devlet memurluğundan çıkarma cezası gerektirmektedir.
Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "hastalık izni verilmesi" başlıklı 7'nci maddesinin (1) ve (2) numaralı fıkralarına göre; memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir. Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirlerince verilir. Yurt dışında verilecek hastalık izinlerinde misyon şefinin onayı zorunludur.
Öğretmen Meb / ÖZEL HABER